Gépjárműszerzési támogatás 2017

Jogosultak

A 18 év feletti személyek közül a fogyatékossági támogatásra, vagy vakok személyei járadékára jogosult személyek, továbbá a  mozgáskorlátozottak esetében a fővárosi és megyei kormányhivatal minősítése alapján a közlekedőképességében súlyosan akadályozott személyek szerezhetnek támogatásra való jogosultságot.

A 18 év alatti értelmi fogyatékos, autista, látási fogyatékos, valamint hallási fogyatékos gyermekek esetében a magasabb összegű családi pótlékban részesülők válhatnak jogosulttá a támogatásra.

Vezetői engedéllyel nem rendelkezők szállítást végző személy bevonásával igényelhetik a támogatást.

Szállítást végző személy lehet:

  • a szülő, házastárs, élettársi nyilvántartásba bejegyzett élettárs
  • a súlyos mozgáskorlátozott személlyel legalább egy éve közös háztartásban élő gyermek vagy testvér
  • súlyos mozgáskorlátozott személy személygépkocsival történő szállítását a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerinti önkéntes jogviszonyban végző személy.

A Szociális és Gyámhivatalok döntésüknél előnyben részesítik azon személyeket, akik

  • keresőtevékenységet folytat,
  • tanulói jogviszonyban áll,
  • 14 éven aluli gyermeket egyedülállóként neveli,
  • honvédelmi kötelezettség teljesítése során, azzal összefüggésben vált súlyos mozgáskorlátozottá.

A fentiek körébe nem tartozó súlyos mozgáskorlátozott személy csak akkor részesíthető közlekedési kedvezményben, ha valamennyi, a fenti feltételeknek megfelelő kérelem alapján megállapították a jogosultságot, és ez a keretszámot nem merítette ki.

A jogosultak körét a  súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) számú Kormányrendelet 2. § a., és h., pontja szabályozza.
Támogatás:
Új gépjármű vásárlásához 1000000 Ft;
Használt gépjármű vásárlásához 600000 Ft.
A támogatás készpénzre nem váltható!

A személygépkocsi szerzési támogatás igénybevételére a Duna Lízinggel megkötött kölcsönszerződés keretében van lehetőség. A használt gépkocsi vásárlásához önerőként minimum a gépjármű bruttó vételárának 25%-a szükséges. A fennmaradó vételárrész megfizetéséhez a Duna Lízing Zrt. kedvező hitelkonstrukciója igényelhető.

Folyamat:

1. Támogatás igénylése:

Beadási határidő: március 31. és szeptember 30.

2. Bírálat:

A területileg illetékes kormányablakok által június 15. és december 15.

3. Értesítés:

Értesítést kap a jogosult, a minisztérium és a finanszírozó (Duna Lízing)

4. Jogosult:

15 napon belüli megkeresése, támogatás felhasználása a határozat kézhezvételétől számított 3 hónapon belül!

5. Értékesítési pontok felkeresése, autó kiválasztása.

6. Hitelkérelem beadása

7. Szerződések elkészítése – önrész és további költségek (forgalomba helyezési, átírási ktg) megfizetése.

8. Autó megrendelése

9. Minisztériumi támogatás lehívása, teljes vételár kifizetése.

10. Autó forgalomba helyezése/átírása, autó átvétele.

A tárgyév március 31-éig benyújtott kérelmek esetén a tárgyév június 15-éig, szeptember 30-áig benyújtott kérelmek esetén a tárgyév december 15-éig kell a kormányhivataloknak a döntést meghozniuk, majd ezzel egyidőben a Szociális és Gyámhivatalok jogosultságról szóló határozatokat megküldik a jogosultnak,a Minisztériumnak, illetve a Duna Lízingnek, mint a pályázaton nyertes finanszírozó, lebonyolító szervnek.

A Duna Lízing a határozatok kézhezvételétől számított 15 napon belül levélben megkeresi a jogosultakat, melyben  meghatározza, hogy a jogosult melyik értékesítési pontnál tudja a továbbiakban gépjármű vásárlását lebonyolítani.

Fontos, hogy a támogatás felhasználására a határozat kézhezvételétől számított 3 hónapon belül van lehetőség!

Ezt követően a jogosult felkeresi a számára kijelölt értékesítési pontot, ahol Új gépkocsi vásárlása esetén többféle Suzuki típus és modell, valamint finanszírozási konstrukció közül van lehetősége választani.

Amennyiben a jogosult használt gépjárművet kíván vásárolni, a finanszírozási szerződés megkötésére ez esetben is a Duna Lízing értékesítési pontjainál kerül sor. A kiválasztott eszközt a Duna Lízing alkalmazottja/megbízottja előre egyeztetett időpontban leszemlézheti.

Felhívjuk figyelmét, hogy az utalvány a belföldi kereskedelmi forgalomban járművek, illetve gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó, adószámmal rendelkező kereskedőnél, illetve belföldi, adószámmal rendelkező, személygépkocsi szervizelését és karbantartását végző szolgáltatónál használható fel, így az eladó magánszemély nem lehet.

A Duna Lízing az értékesítési ponton kitöltött hitelkérelmi adatlap, és a dokumentumok alapján bonitás vizsgálatot végez (kezesek esetében is), mely alapján további biztosítékokat kérhet, vagy a kérelmet el is utasíthatja. A bonitás vizsgálat alapján a Duna Lízing fenntartja a jogot, hogy magasabb önrészű konstrukciót kössön ki.

A választott konstrukció ismeretében az értékesítési pontokon elkészítésre kerülnek a szerződések. Ekkor szükséges a megfelelő önrészt, és átírási-, üzembehelyezési költségeket megfizetni. Melyről részletesen a költségek rovatban olvashat.

Ezt követően kerül sor a Minisztériumból a támogatás lehívására, mely megérkezése után történik meg a gépjármű teljes vételárának kifizetése. majd új autó esetén a forgalomba helyezésre, használt autó esetén az átíratásra, majd a gépjármű átvételére.

Akár 1,5 hónap alatt autóhoz juthat!

Előző oldal

Főoldal

Tetszett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!