Szöszi

Hol volt, hol nem volt, élt egy vakond, akit az anyja elnevezett Vakcsibornak, mert soha semmit sem látott. Én egész életében elkísértem, mert ott viselt magán, én vagyok a szemüvege. Születése óta vele vagyok és láttam, ahogyan felnő, még most is visel. A beceneve Vakcsi, 121 cm és 76 kg, a lába 41-es, kicsit köpcös, de jó szívű. Mindenkin segít és családja is van.
Ők Törpiában élnek, a tópart mellett egy kertes családi házikóban. Van egy nagy kertjük amit minden évben elvetnek: kukoricával, krumplival, salátával, paradicsommal, paprikával, cu-korborsóval, tökkel, sárgarépával és zöldséggel. A házuk belülről csoda szép van négy szoba, egy konyha, egy spájz, és egy fürdőszoba is. De van ám nekik egy hatalmas pincéjük is ahova le-hordják a termést. Ott a gyerekek kialakítottak maguknak egy szobát ahol tudnak tanulni és ját-szani. Sokat szoktak horgászni is és így nagyon szeretik a halat. Sok állatuk van: kutya, cica, disznó, tehén és tyúk.
Vakcsi kis családja mindössze öt tagú, van két fia és egy lánya. A legidősebb Artúr 16 éves és a beceneve Arti, a következő Marika aki 14 éves és a családja Marcsinak hívja, a legfiata-labb Marcello ő 10 éves és születése óta úgy hívják Marszi. Feleségét Juliannának hívják akit másképpen Julcsinak hívnak és nagyon boldogok együtt. Vakcsinak nem élnek a szülei de van két húga. Julcsinak csak az anyukája, egy bátya és egy húga él. Szokták egymást látogatni. Arti suliba jár szakközépbe. Az az álma, hogy asztalos lesz. Marcsi most nyolcadikos ő orvos szeretne lenni. Marszi negyedikes ő tengerész szeretne lenni. Nagyon jó tanulók. Arti még a sport ösztöndíjat is megnyerte.
Vakcsi napi teendői. Reggel fel kell 4 órakor, feltesz a fejére és elmegy tusolni. Tusolás után felöltözik és megy reggelizni. Álltalába a reggelije vajas kenyér, paradicsommal, paprikával. Utána elmegy fogat mosni és megterít a többieknek reggelihez. Hagyja had aludjon a felesége mert minden nap este 11 órakor fekszik le, mire mindennel végez. Utána megcsinálja a gyerekek uzsonnáját és magának is csinál enni a munkahelyére. Elmegy felkelti a gyerekeket és még ellátják magukat addig főz egy kávét. Reggeli közben ő kávézni és újságot olvasni szokott. Elpakolja az asztalt. A feleségének is csinál kávét meg reggelit és utána felkelti. Amíg felöltözik Arti kimegy a buszra és elmegy suliba. Vakcsi elmosogat és összepakolja a két gyerek táskáját a sulira. Berakja a táskákat az autóba, mert minden reggel ő viszi suliba őket. Az első óra 7:45-kor kezdődik. 7:15-kor indulnak el, hogy Vakcsi is beérjen a munkába. Ki rakja a gyerekeket és általában elmegy tankolni, ott iszik még egy kávét. Utána elmegy dolgozni, a kis városi telefonos információhoz. 7:50-re szokott beérni és előpakol az utolsó öt percbe felteszi a mikrofont és megtörölget. Már a rajt gombon van az ujja. Az első nagy hullám 8-kor kezdődik és 11:30-kor van vége. Ezután egy fél órás ebédszünet következik. Ilyenkor megeszi a csomagolt kajáját, kap egy extra adag salátát csirkemellel, ehhez egy Colát iszik és rendel egy kávét, 11:40-re általában pontosan ott szokott lenni. Evés után megtöröl és 12-kor kezdődik a hullám megint, ennek 17-kor van vége. Végzet a munkával elmegy a gyerekekért. Mire hazaérnek ott várja őket a vacsora. A felesége szerető karokkal várja őket. Arti általában 15 percre rá szokott haza érni mert ő busszal jár. Meg-vacsoráznak együtt és megbeszélik kinek milyen napja volt. Lepakolják közösen az asztalt, Julcsi elmosogat. Közben a gyerekek leülnek tanulni Vakcsival, anyjuk is becsatlakozik, hogy minél előbb készen legyenek. Aki elsőnek végez az elmegy fürdeni és utána leül tévézni. Ha minden késszen van és mindenki megfürdött, akkor elmennek tévézni megnéznek egy-két filmet. Ez így megy hétfőtől szombatig, szombat este mindig a sarki étterembe mennek vacsorázni. Minden este lefekvés előtt megtörölget és lerak az éjjeli szekrényre. 10 perc már csak az egész ház horkolását hallom.
A vasárnapi napok mindig mások, segítenek egymásnak mindenben. A nap úgy kezdődik, hogy reggel mindenki felkel 6 órakor és elmennek letusolni meg felöltözni. Addig Vakcsi meg Julcsi megcsinálják a reggelit. Meg reggeliznek általában ez mogyorókrémes kenyér, kakaóval. Utána elpakolnak együtt. Kimennek ellátni az állatokat. A pajtából kitolják a gokartokat, min-denki elkezd játszani. De előtte megcsinálják közösen a gokart pályát és élvezik a délelőttöt. Dél-ben elkezdik összepakolni az udvart és bemennek lezuhanyozni, meg átöltözni. Utána autóba szálnak és elsőnek Vakcsi két húgát látogatják meg. Ott eltöltenek egy-két órát. A húgait Makcsinak és Tamcsinak hívják. Olyan 14:30 körül elindulnak Julcsi anyukájához akit Francsinak hívnak. Francsi meleg étellel várja őket ott esznek egyet. Este még mielőtt haza érnének megállnak vacsorázni egy étterembe a Szaurusztríten. Ott mindenki eldöntik, hogy hova menjenek enni általában a gyerekek nyernek és minden vasárnap a Megdonc gyors büfében esznek. Ez a büfé úgy néz ki: belépünk az ajtón és tele van asztalokkal. Az asztalon van egy monitor ahol lelehet adni a rendelést. Mindenkinek külön kell leadni, és jön mindjárt a kiszolgálás is. Általában Marszi kezdi, íme a rendelése: három darab extra sajt Burger, egy gyerek adag sült krumpli, kechup mindenhez, egy literes Cola az egészhez és ez mind 5 perc alatt az asztalon van. A második Marcsi, az ő rendelése: kettő extra saláta-szivárvány öntettel, egy sült krumpli kechup és majonéz, persze a dzsúsz nem szokott ki maradni a végéről. A harmadik mindig Arti ő: három hamburger Chili szósszal, egy saláta láng öntettel és egy liter Cola, de hogyha ezt megeszi akkor még kér egy Colát és a feje olyan vörös mint a tuba rózsa. Ilyenkor jót szoktunk nevetni én annyi-ra eldobom magam hogy kis híján mindig leesek, de Julcsinak hála az égnek jó a reflexe és mindig elkap. Utána Julcsi szokott következni a rendeléssel: egy adag saláta Szigetics öntettel, egy hamburger és fél liter Cola. Ilyenkor szokott jönni a beszólás Vakcsitól – még mindig annyit eszel mint öreg anyám macskája, őneki az lett a sorsa, hogy elesett és eltört mint a ropi- ha hahaha! Akkor hát végül Vakcsi jön ő: négy hamburger, három extra sajtos és tripla húsos Burger, két extra adag krumpli ehhez kechup, Chili, majonéz, mustár és végül két liter Cola. Ilyenkor Julcsi szokott beszólni – de nem baj drágám te még engem is megennél ha eléd raknának- ha hahaha! Utána végre megtöröl ilyenkor egésznap nem foglalkozik velem de nem baj így legalább látom a paprika vörös fejét. Ha befejezték akkor elmennek haza és lefürödnek, elmennek tévézni meg ol-vasni. Aztán jön az új hét és én még mindig ott vagyok a fején, de nem bántam meg, mert így le-galább nekem is van életem.
Azért jöjjön egy kis kulissza is Julcsi életéből. Én azért rendesen megnézem Julcsi vonásait Minden pillanatban ha tehetném. Kecses intelligens nő, vörös haja van és göndör is. Olyan karcsú és homok óra alakja van. Kicsi termetéhez képest nagyon erős, hisz ő cipeli az állatoknak a takarmányt. Vannak titkai szeretne egy újabb családtagot. Még Vakcsinak nem is mondta el. De azt már igen, hogy egy kicsit többet segíthetne az állatoknál. Azt hazudta, hogy nem bírja már emelgetni a takarmányt, aztán még Vakcsit is arrébb rakná. Szoktam látni ahogyan alszik olyankor aprókat szuszog. Sokszor felkel Vakcsi horkantásaira. Éjszaka kiszokott menni és titokban behoz egy cigit, ki megy a szoba előtti teraszra és elszívja. Utána elmegy gondolom a gyerekeket nézi meg. Néha engem is magával visz és megtisztít Vakcsinak. Olyankor mindig mondja a magáét, hogy mennyire szeret engem Vakcsi de mégsem tisztogat meg rendesen.
Hát ennyi ez lenne Vakcsiék élete amiben én is nagy szerepet játszok. Büszke vagyok magamra, mert olyan mintha az én gyerekeim lennének. A mi kis családunk.

Előző oldal

Főoldal

Tetszett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!