szekat

Nem meghatározó!
Nagyfi Zoltán 47 éves és már egészen kis kora óta nagy dioptriájú szemüveget kell hordania, ennek ellenére egészen lenyűgöző zenészi karriert futott. A ’90-es években a rockzene csúcsán levő Omen zenekar dobosa. Vele készítettem interjút a látás problémájáról.
Hány dioptriás pontosan a szemüveged?
Nos, hetes, de ebben a cilinder is benne van – a szaruhártya szabálytalansága miatt máshogy esnek a töréspontok – így 4+3-as. Ami elég rossznak mondható, szemüveg nélkül alig látok.
Hány éves korodban fedezték fel, hogy baj van a látásoddal?
Még kisóvodás koromban. Úgy kezdődött, hogy elvettem az egyik ovis társam egyik játékát és ő miközben próbálta visszaszerezni, beleszúrt a szemembe egy fával. Mivel éppen az volt a kezében, és ahogy hadonászott, véletlenül megsértette a szemem. Elmentünk a szemészetre, ahol kötést raktak a bal szememre, amit egy darabig hordani kellett. Majd hamarosan megkaptam az első szemüvegemet. Utána úgy jártam, mint a legcukibb óvodások: kantáros nadrág, SZTK szemüveg és az egyik szemem le volt tapaszolva. Azt azért ragasztják le, hogy a másik szem is használva legyen, ha az egyik jó, a másik meg nem.
És már az is ilyen nagy dioptriájú volt?
Eleinte rosszabb volt a szemem, majd egy kicsit javult – olyan egy-két dioptriásra – és újra vissza.
És kontaktlencsére mikor váltottál?
1987-ben, mivel akkor volt először olyan doktornő, aki ilyen vizsgálatokat vállalt az országban. Doktor Görög Katalin, azóta is hozzá járok szemészetre, azaz minden évben, mert évente új kontaktlencsét kell csináltatni. Először kemény, majd később félkemény kontaktlencsém volt – és még most is az van. – Lassan harminc éve hordok lencsét is, így a szemem nem bírja már, így csak pár órákat van benn. Ráadásul az sem segített, hogy a turnékon, volt, hogy folyamatosan, huszonnégy órát is benn volt, abban aludtam stb.
Érdekes, hogy pont a zenészettel kezdtél foglalkozni. Okozott problémát az, hogy rossz a szemed a dobolásban?
Nagyobb nem, csak hogy esetleg, ha koncert közben esett ki a kontaktlencse, az kellemetlen volt. Meg –a hiúság mellett – azért is váltottam át szemüvegről, mivel az még mindig nagyobb biztonságérzetet nyújtott. A szemüvegre rácsorog az izzadság, bepárásodik, esetleg könnyebben leesik, mint a lencse.
És a mindennapi életben szemüveget vagy kontaktlencsét hordasz inkább?
Az utóbbi két-három évben, mint említettem nem bírja már a szemem úgy a lencsét, mint régebben, így itthon inkább szemüveget hordok, de ha utcára megyek, akkor sem teszem be mindig. A szemüveg egyszerűbb és kényelmesebb megoldás.
Érezted magad hátrányban a látásproblémád miatt? Hátrányban? Nem. Régebben, amikor bokszoltam, akkor voltak hátulütői a dolognak. Mert bokszolni nem lehet szemüvegben, de mivel szemüveg nélkül nem láttam, be kellett rakni a kontaktlencsét, viszont amikor kaptam egy pár ütést, kiesett a kontaktlencsém. És akkor mindig le kellett állni, és az egész brigád azt kereste. Ilyen hátránya volt, de a mindennapi életben nem okoz gondot.
Talán voltak néha kellemetlen szituációk emiatt, de ezekre visszagondolva, már csak nevet az ember. Természetesen vannak korlátok, de ezeken belül szabadon mozoghatok, és nem engedhetem, hogy hátráltasson a céljaim elérésében. S Nem is engedem.

Előző oldal

Főoldal

Tetszett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!