Frekventor

Hiszékenység

Babonás hiedelmek vesznek körül bennünket, ezek legtöbbje messzi őseink körében keletkeztek és formálódtak az idők sodrában. Az egyik évezredeken átvonuló hiedelem a tükörrel kapcsolatos: ne törd össze, mert hét évig szerencsétlen leszel. Valójában csak a tizenharmadik századtól készítenek a mai értelembe vett tükröt, de még a legősibb változat a víztükör is félelemmel töltötte el az embert. Ha mégis összetört, folyóvízbe kell dobni a cserepeket, esetleg feketére kell festeni minden darabot, és akkor talán megúszod a következményeket.

A Kovács család évtizedek óta nem használt mozgatható tükröt, csupán a kijárat mellett volt egy falra rögzített négyszögletes tükör,amibe belepillanthattak, mielőtt kiléptek a lakásból, nehogy rosszul álljon rajtuk valami. A fürdőszobájukban is volt egy tükör, mellette két kis szekrény, a köztük lévő tükörhöz sem lehetett spontán hozzáférni. Volt az asszonynak egy időben egy picike tükre a táskában, de egyszer aztán azt is elhagyta. Így aztán a szerelt tükrökkel éltek le negyvenöt évet együtt, törés nélkül következtek be a sorsfordító események. Egyik alkalommal a házaspár kiment a közeli vásárba, nem ám valami fontos eszközre fájt a foguk, inkább a vásári forgatag vonzotta őket. Találkoztak rég nem látott rokonokkal, ismerősökkel, terefere, eszmecsere következett, aztán ment ki-ki a maga útjára, nézelődtek tovább.
Az egyik árus hangosan kiabálva ajánlotta portékáit, szemfülesen épp azt amire a lézengők pillantgattak. Kovácsné felemelt egy tükröt és belepillantott. Meglepődve tapasztalta, hogy kirajzolódik minden pólusa, jól látja az apró ráncokat a szeme körül, a tükör nagyít. Amikor megfordította, a hátulján is tükröt látott, de az nem nagyított, a szokásos képet látta magáról. A kivitelezése is tetszetős volt, barna műanyag keret, vele egyező karika képezte a talpát, bármilyen szögbe el lehetett fordítani.
– Mit kóstál? – vette népiesre a figurát Kovácsné.
– Asszonyom ez egy remek vétel, ha belenéz, egyből látja mit kell kijavítani, ha másik tükör elé állítja megnézheti formás hátulját, de egyszerűen szögre is akaszthatja.
– Az ára érdekelne.
– Ha megmondom ámulva tülekednek az emberek, annyira olcsó. Nyolcszáz forintért viheti.
– Nincs valami nagy tülekedés. Ötszáz.
– Csak azért mert halkan mondtam. Hatszáz.
– Ha ötszázötvenet mond kötünk üzletet.
– Még ilyen erőszakost nem láttam. A francba teljesen csődbe jutok. Egye fene a magáé.
Kovács nem szólt bele, örült hogy a neje ilyen szerényen költött vásárfiára, neki még az ezer forint is elfogadható lett volna. Még vagy háromszor körbejárták a vásárt, de ujabb portékát nem találtak.
A mintegy húsz centiméter átmérőjű kerek tükör a polcos szekrényre került, kissé hátradőlve egyensúlyozott egy ugyanolyan méretű karikán. Bármelyik felére átfordítható volt, de leginkább a nagyítós fele nézett a sztoba belseje felé. Ritkán használta a család, egyszer a nagyfiú ellenőrizte vele a frizurája hátsó felét, a férj egy apró sebet vett szemügyre a vállán, az asszony hébe-hóba belenézett, mikor krémezte az arcát. Ott trónolt a helyén évekig, és semmi nem ingerelte hogy kimozduljon.Egy délelőtt azonban csoda történt. Fizikailag ugyanis lehetetlen volt, hogy átbillenjen a súlypontján, és előre esve lezuhanjon, Sem földrengés nem volt akkortájt, se szélvihar,sőt ember nem volt a közelébe amikor ez történt. Egyszerre átfordult és lezuhant a mélybe, a parkettán darabokra tört, de csak a nagyítós része. A lendülettől a másik tükörrész is kiesett, de ezt vissza lehetett tenni, nem sérült meg. Egyszerű szivacsdarabok szorították a kerethez. A tükör ugyanoda került, de most már nem volt volt értelme forgatni. A férj a maradványokat összesöpörte és beleborította a szemetesbe.
Az egész családba nem akadt babonás, aki az eljárást kifogásolta volna, sőt a következményektől sem rettegtek. Pedig voltak: az asszony rövidesen korházba került, műtötték, ennek ellenére három hónap múlva tüdőrákban elhunyt. A férj utólag kezdett kombinálni, utána nézett az interneten, ahol felhívták a figyelmét arra is, hogy a szobába nem ajánlatos ilyet kirakni, gyorsan át is rakta a fürdőszoba faliszekrény tetejére. Úgy vélte, hogy valami köze lehet a felesége halálához, mert a törés is okkult okok alapján következett be
Újabb évek suhantak el, a férj élte magányos életét, és valahol a mélyben ott motoszkált benne, hogy ő akkor következik, amikor a tükör másik fele is eltörik
A fürdőszobában olyan magasságokban volt a kézi tükör, hogy szándékos leverésről szó sem lehetett. Mintegy hat-hét évig semmi sem történt, szinte megfeledkeztek a kerek jószágról. Egyik alkalommal a közel két méterre megnőtt unoka észrevette a porosodó tükröt, kíváncsiságból levette és körbe nézte magát a mási nagy tükör segítségével. Mikor megunta, visszarakta, de a tükör megbillent és a járólapokon teljesen összetört. Sajnálkozva mesélte papájának hogy járt, az öreg szó nélkül felseperte és kidobta a maradványokat.
Alig telt el két hónap, az öreg Kovács agya trombózist kapott és kéthetes kórházi kezelés után elhunyt.

Laikus külső szemlélő arra a következtetésre jutott volna, hogy valóan a tükör jósolta meg az öreg halálát. A Kovács család nem hitt ebben. Előttük világos volt, hogy az öreg szülei, a mama szülei mind úgy haltak meg hogy semmi előzménye nem volt, sem tükör nem tört, se álmok nem jelezték, márpedig a rossz ómen nem szelektív, ha létezne összefüggés, mindig számítani lehetne rá.
Csak az a fránya statika, az ne lenne. Hogy legyen így az ember ateista, ha a súlypont át tudja lépni a függőlegest, és nincs magyarázat a zuhanásra…

Előző oldal

Főoldal

Tetszett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!