Palindrom

A hegy oldalában levő barlanghoz nehéz volt feljutni. Ló és lovasa nehéz utat tett meg.
– A királyi palotából jövök, és a királynő üzenetét hozom –lihegte a küldönc.
– Már megint mit akar-morogta a csillagjós, alkimista, akiről tudni kell, hogy Mráz Istvánnak hívták, és a XX. században egy Budapesti gimnáziumban fizikát és kémiát tanított. De egy szerencsétlen kísérlet közben az iskola szertárában levő Bunsenégő beszippantotta, és a gonosz királynő országában kötött ki. Ismereteinek hála itt folytathatta régi vágyát az alkímiát, és hát hatalmas tudásra tett szert a nyom nélküli eltüntetés tudományában is.
– Most mit akar a királynő? Kit kell eltenni láb alól? Unja már a királyt? morogta mérgesen.
– Á nem, ennél egyszerűbb a kívánsága. Egy tükröt akar. Kecseset, pompásat, és olyat ami mutatja ami a birodalomban történik.
– Aha-gondolta, tehát egy TV-varázsgömb kombinációra gondol.
– Minél előbb kell, tudod a fejedet vesztheted, ha nem készül el egy héten belül.
– Mi vagyok én? Villanyszerelő-morogta Mráz. Jó, jó, egy hét múlva jöhetsz. De itt nincs áram. Megvan….tekerős lesz, ha a királynő kérdezni akar, előtte egy órát tekerni kell, hogy a tükör működjön. Úgyis dagadt a lakosság, a medvehamburger, és a vaddisznóhamburger miatt. Egy tekerés=egészség. Ez így jó lesz gondolta.
– De van még egy feltétel is. Mi?????
– Mindig a királynőnek kell lenni a legszebbnek, ha kérdezi, mindig neki kell hogy igaza legyen, és soha nem mondhat neki ellent a tükör. Igazi nő, gondolta Mráz, és saját otthagyott savanyú feleségére gondolt.
Eltelt a hét, és kész lett a tükör. Kecses volt, gyönyörű, és egy gomb világított ha üzemképes lett. Hátulra egy tekerincset tervezett, és hálával gondolt Jedlik Ányosra, akinek szobrát még látta a győri belvárosban. A királynő a kék szalonba vitette, a tekerincset a pincébe helyezték el. Az első tekerő a kukta volt, aki örült, hogy százéves álma után alkalmazták, és végre mozoghatott. Csipkerózsa nem tartott igényt a szolgálataira, a királyfi jól főzött. A tükör pislantott egyet, ásított, mint aki álomból ébredt és megszólalt: Királynő a tied vagyok, mi a kívánságod?
-Tükröm, tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?
-Te királynőm. Nálad szebbet nem láttam még életemben.
A királynő elégedetten dőlt hátra. Megrendelte Mráztól a legújabb hyarulonsavas arcápolóját és udvari bált rendelt el. Többet költött ékszerre és estélyekre, mint XIV. Lajos, kezdett kiürülni a kincstár, de nem érdekelte. Este a tükörben megnézte, hogy mi történik az országban, látta, hogy felkelések vannak, de bízott katonáiban, és nyugodt szívvel ment lefeküdni.
Mikor legközelebb estélyt akart adni a király közölte, hogy nincs miből. Nincs? Dehogynincs!
Más államokban van ÁFA, EVA, Iparűzési adó, Személyi jövedelemadó, Ebadó, Kommunális adó, ingatlanadó, vagyonadó. Ezt te honnan tudod? kérdezte a király. Mráztól. Náluk így működött az ország.
Bevezetjük, holnap doboltast ki. Tehát mindenki, aki bármit előállít adózni fog. Szuper, tapsikolt a királynő.
Mráz megkapta a csekket. Mennyi?- Iparűzési adóért ennyi?- égnek állt a három szál haja mint Gusztávnak. Bosszút forralt a királynő ellen….
Két nap múlva egy holló kopogott a királynő ablakán, csőrében kis levél pecséttel ellátva.
Felbontotta, elvonult titkos szobájába, és olvasni kezdte: Óda: Igás! Sok a lakossági adó!
Ezt a baromságot gondolta, ledobta a levelet, és a tükörhöz fordult:
Tükröm-tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb e vidéken?
– Hát nem te- válaszolt a tükör. Mostohalányod százszor szebb nálad.
– Felkeltek ellened, mindjárt itt vannak, neked annyi.
Mi ütött ebbe a rohadt tükörbe?
Megmondom neked-válaszolt a tükör. Palindrom mondatot olvastál.
Mit? – palindromot. Oda-vissza ugyanaz. Magyarul a legszebb, ezt Mráz építette belém. Ez volt a beépített kód. Ezentúl csak igazat tudok mondani.
A királynő ránézett a kezére ami elkezdett ráncosodni, orrán furcsa bibircsók jelent meg, lányos alakja hordó formát vett fel, az igazat nem tudta elviselni. Nővérét Petőfi Sándor nyírta ki a János Vitézben, s most ő is erre a sorsra jut, borzalom-villant át az agyán.
A király belépett, s mikor meglátta csúf feleségét, infarktust kapott, és meghalt. A királynő mivel elérte a 120 éves kort, követte férjét.
Hófehérkének Mráz üzent az erdei kunyhóba, hogy száműzetése véget ért, hozhatja a törpéket is, megpróbáltatásai véget értek, és megkérte a kezét, örök fiatalságot ígérve neki.

Előző oldal

Főoldal

Tetszett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!