A barackfa

Jelige: dodó

A barackfa

Minden nyáron egy hetet Kayseriben töltünk. A ház ahol nyaralunk kétszintes. Az ajtón belépünk, egy szűk előszobába toppanunk, rögtön balra található a WC, majd tovább haladva a jobbra nyíló ajtó a nappaliba vezet, mely egybe van kötve a konyhával. Kövezett csigalépcső vezet fel és le a különböző szintekre. Fent találhatók a hálószobák, egy fürdőszoba és egy WC. A pincében foglal helyet a szauna és egy plusz szoba, ahol a kutyusok laknak. A keverék, rendkívül barátságos, de akit nem ismer, kegyetlenül megugatja. Ő Dodó. A másik egy játékos törpetacskó, akiben túl sok a ferdehajlam. Ő Sleepy.

A gazdáik Mariska néni és Károly bácsi nagyon szeretik őket. Károly bácsi jókötésű, ősz hajú, 170 cm magas, jól tartja magát, bár már rendelkezik egy pici pocakkal.

Mariska néni alacsony, kerek feje van, mivel a hajában éjjel-nappal csavarók vannak, ezért állandóan belőtt a sérója. Neki is van egy kicsi pocakja.

Ha valami nagy esemény történik náluk, például megyünk hozzájuk, mindig nagyon izgatottak. Mariska néni mindent gyorsan meg akar csinálni, de Károly bácsi nem mindig tudja tartani a tempót, ezért van ebből vita bőven:

- Apuciiiiiii! Kilenc óra van, és még mindig nem csináltál semmit!

- Ki vittem a kutyákat, elmentem kenyérért, megfőztem a kávét ez neked semmi- válaszolja sértődötten

- Gyerünk! Szedd le a barackot, aztán gazolj ki, tegyél be egy mosást, mosd meg a krumplit…

Károly bácsi egyszerre annyi utasítást kap, hogy a felét el is felejti. Amiket megjegyez, szaporán elvégezi.

-KHM megyek aludni jó?- holt fáradtan adja mindenki tudtára, hogy neki itt a nap vége.

- Megmostad a krumplit? Betetted a mosást?

- Elfelejtettem. KHM.

- Apuciiiiiiii! Semmit nem lehet rád bízni! Egy lusta disznó vagy!

Károly bácsinak így telnek a napjai. De ha mi is ott vagyunk, akkor anyunak is.

Legutóbb barack befőzésen volt a sor.

A csodás fa a kert negyedét elfoglalja. Olyan hatalmas a lombkoronája, hogy létrával is alig lehet leszedni róla a sok gyümölcsöt. Ebben az évben bőséges volt a termés, így az ágak alá oda kellett hurcolni mindent, hogy le ne szakadjanak a sok baracktól.

Mariska néni, Károly bácsi és anyu egész nap szedték. A termés felét sikerült leszedni, ami csaknem 90 kg volt.

Károly bácsi a túlnyomó stressz miatt bement a házba egy kis feszültség oldóért, ami snapsz volt. Mariska néni azonnal kiszúrta, és harsányan kiabálva ment utána.

- Mit művelsz te mocskos állat? Engem járatsz le, a szomszédok előtt?  Ők is kiszúrták, hogy iszol! Ne félj, majd ha haza jön a fiad, kapsz majd tőle, az egész család elfordul tőled!”

Norbi és én meglepődve hallgattuk a beszélgetést.

Anyu ez idő alatt folyamatosan szedte a sárgabarackot. A vita folytatódott:

- A Krisztina a nagy melegben egyedül szedi a barackot, te meg itt lustálkodsz? Mit akarsz, mással élni, egy kést kaphatnál a hátadba!

Délutánra elcsitult a vihar, elmentünk fagylaltozni, csak Mariska néni maradt otthon, pizzát sütni. Mikor hazaértünk vacsorára megettük a pizza felét, majd lefeküdtünk.

Másnap reggel egy újabb vitára ébredtünk:

- Te mocskos disznó, egy kurva kenyérért sem lehet téged elküldeni? Már megint bűzlesz a snapsztól te rohadt féreg! Beléd vágok most már!

Azzal nyomban püfölni kezdték egymást, ott ahol érték.

- A kurva anyádat! Teljesen agyalágyult vagy! Khm, khm, khm, majd a khm-ek viharával Károly bácsi bezárkózott a WC-be.

Anyuék és mi is azt gondoltuk, hogy nem kéne már ott reggelizni, hanem egy óriás lendülettel bepattanni a kocsiba és elhúzni a csíkot haza.

Végül még is csak leültünk az asztalhoz. A feszültséget vágni lehetett a fejünk fölött, a tányérunkba kerestünk menedéket, amikor Mariska néni hangja megtörte a csendet:

- Apuci adjál sört az Alexnak!

- Nem adok!

- Apuci! Mindjárt nyakon váglak!

- Már adtam, jó?”

- Akkor miért nem lehet rendesen válaszolni?

- Ahogy kérdezed, olyan választ kapsz. Khm, khm, khm…

Ismét csend ült közénk, nem volt mit mondanunk….

Reggeli után bepakoltunk az autóba, és a khm-ek viharával elindultunk hazafelé, magunk mögött hagyva a csodás barackfa lekopaszított, integető ágait.

Előző oldal

Főoldal

Tetszett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!