„Bőröndnyi” feladat hozta közelebb a vakok világát

A képen egy kislány látható, szemtakaróban...

Optikában tartott szemléletformáló interaktív rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete. A Bőröndbe zárt sötétség elnevezésű programot még 2007 őszén indították el azzal a céllal, hogy rávilágítsanak, miként élik napjaikat a látássérültek, milyen nehézségekkel kell szembesülniük. Az elmúlt évek alatt több mint ötven megyei településen jártak érzékenyítő programjukkal.

Széchenyi Optikába szervezett minapi programjukon különféle játékos feladatok, kirakók, tapintás alapján végzett műveletek révén ismerhették meg az érdeklődők, milyen nehéz egy-egy feladat elvégzése, ha nem támaszkodhatnak a látásukra. Találgathattak, mire való egy-egy, kimondottan a látássérültek részére készült használati eszköz. A programra hoztak látássérültek, vakok számára készült beszélő eszközöket, például vérnyomásmérőt, ami szóban tájékoztat a mért értékekről.

A betérők kipróbálhatták a vakok számára fejlesztett írógépet is, mellyel a pontokból álló, tapintható Braille-írásjeleket üthetik a papírra. A résztvevőknek segítettek leírni a nevüket a mindössze nyolc billentyűvel rendelkező készülékkel. Az utcán pedig megpróbálhattak csukott szemmel, a fehér bottal tapogatózva megtenni valamennyi távolságot.

Az eseményre több gyereket is elhoztak, akik élvezték a kirakós játékokat, és ügyesebbnek is bizonyultak a felnőtteknél.

– Azt gondolom, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre, ellentétben a többséggel, akik sok esetben figyelmen kívül hagyják azt – emelte ki Pesti Zoltánné egyesületi elnök.

– Negyvenéves kor felett például évente illene megejteni egy szemészeti vizsgálatot, már csak azért is, mivel nagyon sokan csak akkor eszmélnek rá, hogy baj van, amikor már nem biztos, hogy lehet rajta segíteni. Egyesületünk ezzel a programmal is a prevenció fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet – tette hozzá.

#Akadálymentesítés

Ez is érdekelhet

Események
Tapasztalatcsere látogatás a JNSZMVAKOK intézményeiben

A Könyvtárak a hátrányos helyzetű emberek szolgálatában konferencia második napján, 2018. december 1-én  a részt...

4 hónapja
Kiemelt
Már kapható a 2022-es tagbélyeg!

Kedves Sorstársak!

2021. szeptember 01-től kapható a 2022-es tagbélyeg. Megvásárolható személyesen az Ügyfélszolgálati irodánkban (5000...

2 hete