Megállapodást kötöttek a sportolni vágyó látássérültekért Szolnokon

A képen csörgőlabdázó csapat látható

Február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. E jeles alkalomból írt alá együttműködési megállapodást a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke, Pesti Zoltánné, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (Fodisz) ügyvezető elnöke, Toponári Gábor, valamint a Fogyatékkal Élők Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Sportszövetsége (FÉS) elnöke, Auner Zoltán. A háromoldalú együttműködés célja a látássérült emberek sportéletének megyei szintű előmozdítása.

A megállapodást a megyei látássérült egyesület irodájában tartott sajtótájékoztatón írták alá.

Az eseményre dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is elküldte üdvözlő szavait, kiemelve, hogy a sport nem csupán a testet, és ezáltal a lelket tartja rendben, hanem gazdagabbá tesz valamennyiünket egy hatalmas értékkel: a közösségépítéssel.

– Városunkban nagyon fontos, hogy a közösségi értékek ezen a szinten is megjelenjenek – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester is, és biztosította a résztvevőket, hogy Szolnok önkormányzata örömmel támogat minden hasonló kezdeményezést.

Toponári Gábor szövetségüket bemutatva kifejtette, diáksporttal, versenysporttal és szabadidő sporttal is foglalkoznak. Alapvető céljuk, hogy minél több lehetőséget minél szélesebb körben tudjanak biztosítani a fogyatékossággal élők számára, legyen az óvodás korú vagy szenior sportoló. Mint mondta, nem olyan ismert még a fogyatékos emberek élete a mindennapokban, kevés még a koncenzus, a párbeszéd, nem igazán van közeledés.

 

Ők a sportot tekintik annak a felületnek, ahol közösséget tudnak építeni, másrészt itt lehet segíteni egymásnak.

 

A FÉS a megyében működő fogyatékossággal élő emberek, valamint tanulásban akadályozott gyerekek és fiatalok sportéletét fogja össze. Versenyeket és szabadidős sportprogramokat szervez számukra. A FÉS szervezi és irányítja a megye területén a hátrányos helyzetben élők sport- és testnevelési tevékenységét és képviseli tagjai érdekeit. Céljuk a sportszakmai feladatok területi megvalósítása, elősegítve ezzel a fogyatékossággal élő emberek életének kiteljesedését.

Auner Zoltán elmondta, a FÉS a Fodisz tagszervezeteként nagyon sok olyan diákmegmozdulást szervez, ahol az érintett ezek a gyerekek sportolhatnak. Magyarországon körülbelül 780 ezer fogyatékos ember él, ebből 80 ezer cigány, és elég sokan negyven év felettiek. Ő azt várja ettől az együttműködéstől, hogy ők is többet sportolhassanak, szabadidejüket jobban el tudják tölteni.

A sajtótájákoztatót követően lehetőség nyílt kipróbálni néhány, a vakok által is űzhető sportot, például a lengőtekét vagy dartsot.

#Akadálymentesítés

Ez is érdekelhet

Kiemelt
Megállapodást kötöttek a sportolni vágyó látássérültekért Szolnokon

Február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. E jeles alkalomból írt alá együttműködési megállapodást a...

5 hónapja
Kiemelt
Már kapható a 2022-es tagbélyeg!

Kedves Sorstársak!

2021. szeptember 01-től kapható a 2022-es tagbélyeg. Megvásárolható személyesen az Ügyfélszolgálati irodánkban (5000...

2 hónapja