Applikációk látássérülteknek

Itt olvashatják azokat az applikációkat, melyek megkönnyíthetik a mindennapokat. Erdős Viktor informatika oktató "IT Doki" kollégánk állította össze. 

1. MVGYOSZ hangoskönyvtár 

MVGYOSZ által fejlesztett alkalmazás. Digitális könyvtár, ahol több ezer hangoskönyv mellett, rádiójátékok, színházi közvetítések felvételei, hírlevelek, riportok, oktatóanyagok, tankönyvek és a Gépház című informatikai műsor archív felvételei is megtalálhatóak. Használata ingyenes egyesületi tagság esetén. E-mail cím és törzsszám segítségével használható. iOS és Android rendszeren, BlindShell Classic 2 készüléken alkalmazás áruházból, valamint számítógépen böngészőből elérhető. 

2. Távszem webalkalmazás

MVGYOSZ által fejlesztett alkalmazás. Táv segítség nyújtás látássérültek számára videó-telefonos kapcsolat révén. Operátorok várják a hívásokat és a készülék kamerájának segítségével igyekeznek minél pontosabb leírást, segítséget nyújtani. Használata ingyenes minden látássérült számára, regisztráció szükséges. Okostelefon és internet szükséges a használatához. *A webalkalmazás a hagyományos alkalmazással ellentétben nem lelhető fel az alkalmazás áruházban (App Store, Play Áruház). A tavszem.mvgyosz.hu weboldalon érhető el. BlindShell Classic 2 készüléken is működik. 

3. Be my eyes 

Távszemhez hasonló szolgáltatás, itt azonban jogszabályi keretek között teljesítő operátorok helyett önkéntesek fogadják a videó-hívásokat. Másik lehetőségként létrehozhatunk egy általunk válogatott ismerős listát, így ebben a módban csak ezen a listán szereplő személyek fogadhatják a hívásunkat. További szolgáltatás a Mesterséges Intelligencia alapú kép-felismerés, a Be my AI. Itt egy kép készítésével vagy egy meglévő kép beküldésével az AI emberszerű leírást ad a látottakról. Hasznos lehet chat üzenetekben, közösségi-médiák hírfolyamataiban található képek vagy környezetünk megismerésére. A kép elemzését követően interakcióba léphetünk a mesterséges intelligenciával magyar nyelven is és akár kérdéseket is feltehetünk a képpel kapcsolatban vagy más témában is. Egyszeri szabványos regisztráció szükséges. iOS és Android rendszeren elérhető. Kezelőfelülete angol, de könnyen megtanulható. Ingyenes. 

4. LetSeeApp

Magyar fejlesztésű pénz-, fény-, kártyafelismerő alkalmazás. A Magyar forinton kívül felismer más pénznemeket is, emellett a fény intenzitását is hallhatjuk és az előre betanított kártyáinkat is felismertethetjük vele. Regisztráció nélkül iOS és Android rendszeren is használható. Ingyenes. 

5. Seeing AI

A Microsoft által fejlesztett alkalmazás elsődleges funkciója a szöveg-felismerés a készülék kamerájának segítségével. További funkciói között megtalálható a pénzfelismerő (Magyar forintot nem ismer fel), tárgy, étel, szín felismerő. Ez utóbbiak kevésbé hatékonyak. iOS és Android rendszeren is használható. Magyar nyelvű, ingyenes. 

6. Google Lookout

A Google által fejlesztett alkalmazás ugyanazon funkciókkal rendelkezik mint a Seeing AI, azonban ez kizárólag Android rendszeren és BlindShell Classic 2 készüléken érhető el. Google-fiókkal használható, magyar nyelvű, ingyenes. 

7. Lazarillo

Közlekedést, tájékozódást, navigációt segítő kiegészítő alkalmazás. Segítségével részletes hangos tájékoztatást kapunk a környezetünkben fellelhető intézményekről, boltokról, szolgáltatókról, buszmegállókról, utcákról, azok távolságáról és irányáról. Még egy hagyományos navigációs alkalmazás csak azt közli velünk, hogy mikor forduljunk jobbra vagy balra, ez folyamatosan tájékoztat bennünket, hogy mik találhatóak a közelünkben, ezzel is segítve a tájékozódásunkat. Kedvenc helyek is megjelölhetőek, így ezek helyzetéről és távolságáról külön, rendszeresen tájékoztat bennünket. Ha közel vagyunk vagy megérkeztünk egy megjelölt vagy keresett helyhez, akkor külön hangjelzéssel is tájékoztat. Egyszerű szabványos regisztrációval, ingyenesen használható. iOS és Android rendszeren, BlindShell Classic 2 készüléken is használható. 

8. BlindSquare

Ugyan az a feladatköre, mint a Lazarillonak, azonban kizárólag iOS rendszeren, fizetős formában érhető el. Szélesebb körű beállítási lehetőségeket kínál. Voice Dream Reader Voice Dream Scanner Nagyító Dital

9. Lapról Hangra

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány gondozásában lévő szolgáltatást regisztrációt és látássérültségünket igazoló dokumentumunk elküldését követően, ingyenesen tudunk használni. Célja, hogy akadálymentesen elérhetővé tegye a látássérültek számára az újságok, magazinok tartalmát. Önkéntesek által felolvasott újságok és magazinok cikkeit hallgathatjuk meg. A szolgáltatást böngészőn keresztül a laprolhangra.hu weboldalon érhetjük el, valamint BlindShell Classic 2 készüléken az áruházból letöltve tudjuk használni. 

10. eRikkancs

Az Alkosoft Bt. által üzemeltetett szolgáltatás lényege, hasonlóan mint a Lapról Hangra szolgáltatásnak, hogy akadálymentesen elérhetővé tegye látássérültek számára az újságok, magazinok tartalmát. Még a Lapról Hangra audio formában biztosítja a tartalmat, az eRikkancs szöveges alapon nyújt hozzáférést. Előnye, hogy teljes újságok és magazinok tartalmait érhetjük el és nem csak egy-egy cikkeit. Vakok számára txt, gyengénlátok számára olvasható PDF formában is elérhető. Az újságokra külön-külön lehet párszáz Ft-os összegért előfizetni. Böngésző címsorában az erikkancs.hu weboldalt kell felkeresni. Regisztráció szükséges. 

11. Vaknavi

A vaknavi.hu weboldalon keresztül előre tervezhetünk egy útvonalat és szöveges formában kapjuk meg a navigációt, melyet elmentve bármikor, internetelérés nélkül is használhatunk. Mikorindul? Ezzel a szolgáltatással megtekinthetjük, hogy egy adott megállóból mikor és merre indul vonat vagy helyközi autóbusz. A böngésző címsorába beírva a mikorindul.hu/város vagy megállonév ékezetek nélkül, Egy táblázatban ki listázás ra kerülnek az induló járatok. Példa: mikorindul.hu/szolnok, mikorindul.hu/keleti Részletes bemutatót a Gépház című informatikai műsorban lehet meghallgatni.

12. ChatGPT

Az OpenAI által fejlesztett mesterséges inteligencia alkalmazás. Chatelhetünk az AI-val. Segítségünkre is lehet bizonyos esetekben, ha pld szükségünk van egy vázlatra vagy ötletekre egy szöveg megírásakor, vers írásához, feladatok megoldásához. Regisztráció szükséges, ingyenesen használható. Havi előfizetés esetén használhatjuk az újabb mesterséges inteligencia modelt és képek generálására, képek, dokumentumok beküldésére, azokkal történő feladatok elvégzésére is lehetőség nyílik. iOS és Android rendszeren, számítógépeken böngészőből, Windows 11 rendszeren beépítve a tálcán is elérhető. A mesterséges intelligencia ezen változata nem fér hozzá az internethez, azaz az aktuális információkhoz, így nem tud segíteni olyan kérdésekben, amikhez elengedhetetlen a naprakész internet-hozzáférés. Pld.: milyen lesz az idő holnap? Stb. 2024 januárjában 2022 januárig terjedő információkhoz rendelkezik hozáféréssel. 

13. Időkép

A népszerű időjárás alkalmazás, melynek leghasznosabb funkciója a viharriasztás. Telepítést követően engedélyezni kell a helyhozzáférést és ha 30 km-es körzeten belül vihar van, értesítést kapunk róla. Hasznos főként nyári időszakban, hogy időben értesüljünk a heves időjárási eseményekről és még időben tudjunk tervezni az útvonalunkon vagy, hogy egyáltalán elinduljunk-e. Ha otthon tartózkodunk, akkor pedig az ablakok bezárására vagy kiteregetett ruhák védett helyre történő elhelyezésére is fel tudunk készülni.