Névnapi ajándék

Jelige1: Rózsabimbó

Névnapi ajándék

Az emberek, ha bevallják, ha nem, évente legalább kétszer alig várják, hogy kiderüljön, mennyire fontosak a családnak, barátoknak, ismerősöknek. Ez a szülinap, és a névnap.

A nagy nyári forróság után eljött hölgyünk napja. Hideg széllel, 13 fokkal. Mintha jelezte volna, hogy ez az ünnep nem lesz az igazi. Sok kedves e-mail és telefon érkezett, de a szokásos közös eszem-iszom elmaradt. Ugyanis senki nem ért rá, csak a hölgy. El kellett tolni egy héttel. Sebaj, együtt lenni a szeretteinkkel bármikor jó.

A nap azért nem telt el meglepi nélkül. A család ajándéka egy DVD lejátszó, amit neki kell kiválasztani. Délután volt egy szabad óra, autóba ültek, és irány a Media. A sokféle új gyártóval szemben bizalmatlan a hölgy, így DVD lemezzel, pendrájvval felszerelkezve, izgatottan indult a nagy találkozásra.

Az áruház vasárnapi, fiatal eladója távol a standjától, szinte belesimulva a polcokba, sápadtan, homályos szemmel nézte az érkezőket.

“Jaj, jaj, vevők!  Mit akarhat ez a két vénség? Remélem, nem az én területemre jönnek. ” Gondolta, és igyekezett még inkább láthatatlanná válni.

“Ne, ne, nem akarom, ez nem igaz! Egyenesen idejönnek, a fene egye meg, hogy nem tudnak ezek otthon maradni!”

A hölgy és kísérője megálltak a DVD lejátszók előtt. A férfi olvasgatta a választékot. Az eladó, a polcok résein át, nyakát nyújtogatva, távolról figyelte őket. Remélte, hogy csak bámészkodnak. Pokoli másnaposság gyötörte a tegnapi, mit tegnapi, a ma hajnalig tartó buliban legurított pia után. Az áruházi zenétől is rosszul volt, nemhogy a beszédtől. Ám, amikor a férfi elkezdte forgatni a fejét, nem volt kétség, eladót keres. Menni kellett. Lassan odavánszorgott hozzájuk, és kényszeres mosollyal kérdezte.

- Segíthetek?

- Igen, – mondta a férfi – a hölgy DVD lejátszót szeretne.

A srác megütközve nézett a nőre.

“Jesszusom, bejön egy vak, és DVD lejátszót akar. Rögtön eldobom magam!”

Nézett előbb a fehér botra, majd a nő szemébe. A nő csak mosolygott, és semmit nem vett észre a meghökkent tekintetből.

- Milyet szeretne? – Nyögte ki végül, kissé megemelt hangon.

- Olyat, amelyik lejátszik többféle formátumot, és pendrájvot is lehet csatlakoztatni hozzá. – Mondta a hölgy, egyenesen az eladó arcába nézve, aki gyorsan lekapott a polcról egy készüléket, és megkönnyebbülve nyújtotta.

“Hál Istennek, ez gyorsan ment!” Gondolta, és igyekezett a két embertől szabadulni.

- Tessék menni a pénztárhoz!

A hölgy azonban nem nyúlt a dobozért, helyette így szólt.

- Szeretném, ha kipróbálnánk!

- Tessék? – Kérdezte a fiú savanyúan. Semmi kedve nem volt mutogatni a nőnek. Többet kell a vakság miatt magyarázni, neki pedig kalapácsok dörömbölnek az agyában. Támadt egy mentő ötlete.

- Sajnos nincs próba lemezünk, de három napig úgyis visszahozhatják.

- Ó, az nem gond, hoztam magammal. – Mondta kedvesen a hölgy, és már kotorászott is a táskájában.

“Hoztál…! Mindjárt eldobom az agyam…! A fene enne meg…! Hú, az utolsó kör már nem kellett volna…! Itt döglök meg…! A nyanya meg próbát akar!”

Nagy nyögéssel a hóna alá kapta a dobozt, és halk macskaléptekkel elsuhant a TV-hez. Alig tudták követni. Mire utolérték, összeszerelte a lejátszót a TV-vel. Berakta a lemezt. A lejátszó kattogott, próbálkozott, de semmi. A fiú várt egy darabig.

- Biztosan nagy sebességgel lett felvéve a fájl. Ezen a lejátszón csak alacsony sebességgel felvett lemezt lehet lejátszani. – Mondta kissé lekezelően.

“Na, akkor ennyi volt, mehettek a bánatba, én meg mehetek a klotyóra.” Gondolta nyúzottan, és már hátat is fordított nekik.

A hölgyet nem lehetett ilyen könnyen lerázni. Lecövekelt, mint akit odaragasztottak.

- Próbáljunk ki egy másik készüléket. – Kérte határozottan.

A fiú már visszautasította volna, de meglátta a főnököt, így szó nélkül elcsoszogott, és hozott egy másikat.  A próba eredménye majdnem ugyanaz.

“Na látod, te vén hülye, idejössz a szar lemezeddel! Engem meg gályáztatsz, mint egy lúzert!” Nagyokat nyelve az émelygéstől, megtapogatva a gyomrát, csak ennyit mondott.

- Tetszik látni, hogy ezzel a lemezzel nem fog menni.

- Hát, igen… Mi lenne, ha kipróbálnánk egy másik típust? – kérte a nő, kicsit elszontyolodva. De látszott rajta, hogy addig el nem megy,amíg nem találnak megfelelő lejátszót.

“Másik típust…? Kegyelem! Miért velem szívózol? Könyörgöm gyere vissza holnap! Nem látod, milyen rosszul vagyok? hát persze, hogy nem látod.”

- Mindjárt hozok!  – morogta beletörődő sóhajjal, és eltámolygott. Nagyokat fujtatva dugdosta össze a készüléket, és magyarázta mit lehet látni.

- Csak a menü látszik, filmet azonban nem tud megnyitni. Tessék elhinni, mégsem jó ez a lemez.

- Kipróbálná a pendrájvot is? Talán lejátssza.

Nyújtotta a nő a pici eszközt. Kikapta a kezéből. Kis szünet után megszólalt a film. Diadalittasan nézett fel.

- Na ugye? Megmondtam, hogy a lemezzel van a baj. Tessék a pendrájvot használni! Azzal megy. Csomagolhatom?

- Ezt? Isten ments! A lemezzel pedig semmi baj!  – Szólt a hölgy kicsit durcásan. – A barátnőm készüléke simán lejátszik minden lemezemet. Talán próbáljunk ki egy újabb márkát!

A srácnak nemcsak a gyomra, hanem a szeme is forgott a dühtől.

“Újabb márkát…? Meg még mit akarsz…? Ne hozzam ki neked a raktárat…? Még egy próba és beledilizek! Na megállj! Eddig kíméltelek, de most hozok neked olyat, hogy hanyatt esel!”

Sátáni mosollyal szerelte össze a lejátszót, és betette a lemezt. Kis szünet, és megszólalt a film. A nő arcán örömteli mosoly terült szét. A srác a szeme sarkából leste.

“Vigyorogj csak öreglány, mindjárt lefagy a mosoly a pofádról!”

- Tessék a pendrájvot is rátenni.

Gyönyörű kép, remek hang.

- Na látja, ezt lehet csomagolni!

Mielőtt a srác megszólalt, a nő felé fordulva egyenesen a képébe bámult. Ki akarta élvezni minden pillanatát annak, hogyan nyúlik meg az arca.

- Ez kicsit drágább…, úgy háromszor annyiba kerül, mint az első. – Mondta kárörömmel.

A nő azonban meg sem rezdült, tovább mosolygott.

- Nem probléma. – Legyintett könnyedén, és közelebb lépett az eladóhoz.

- Drága fiam, köszönöm, hogy rosszulléte ellenére ilyen remek munkát végzett. Maradjon mindig ilyen jó fej!

A hölgy finoman megérintette a fiú karját, majd mosolyogva elindult a kassza felé.

A srác arcára kiülő döbbenettel búcsút intett. , Még azt is elfelejtette, hogy a kedves vevő, ezt nem láthatja.

- Na, de ilyet…! – Mormogta maga elé, és lerogyott a legközelebbi gondola tövébe, a mobiltelefonok közé.

Előző oldal

Főoldal

Tetszett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!